Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

APG en PGGM experimenteren met blockchain voor pensioenadministratie

APG en PGGM, de twee grootste pensioenuitvoerders van Nederland hebben in de afgelopen maanden geëxperimenteerd met de mogelijkheden van blockchain voor administratie. Voor de proef is er een fictief pensioenfonds met tienduizend deelnemers gebruikt. De eerste resultaten zijn veelbelovend, en de proef wordt daarom ook voortgezet.

Door het gebruik van blockchain, vooral bekend als systeem achter de virtuele munt ethereum, kan het pensioen direct worden aangepast wanneer er ingrijpende veranderingen optreden in het leven van een werknemer. Denk hierbij aan een huwelijk, scheiding, ontslag of een nieuwe baan. De werknemer of werkgever kan dan zelf wijzigingen doorvoeren, hetgeen een kostenbesparing oplevert voor de pensioenfondsen, en dus uiteindelijk een hoger pensioen voor de werknemer.

Pensioenuitvoerders krijgen elke maand de gegevens over pensioenspaarders en gepensioneerden door uit de basisadministratie. Aangezien deze gegevens gekopieerd moeten worden, kunnen er fouten worden gemaakt. Daarom vindt er iedere maand controle en validatie plaats. Door het toepassen van de techniek van blockchain is dit straks niet meer nodig.

Smart contracts

De technologie biedt pensioenaanbieders de mogelijkheid om alle informatie te delen en te integreren door het gebruik van zogenaamde ‘smart contracts’. In het persbericht “KPMG en Cegeka ontwikkelen recept tegen pensioenapathie” van KPMG, stelt Dennis de Vries dat de technologie uitermate geschikt is om de pensioenopbouw in de tijd te berekenen. “Wanneer de parameters van het pensioen, zoals startdatum, pensioengevend salaris en opbouwpercentage, zijn ingevuld, kan het smart contract op elk moment automatisch de actuele pensioenopbouw berekenen. Omdat de parameters en rekenmethode na invoer beide onveranderlijk zijn, kunnen we erop vertrouwen dat de berekende pensioenopbouw accuraat en volledig is. Een daaraan is steeds meer behoefte.”

PSD2

Het inzichtelijk maken van de volledige pensioenopbouw, wat een vereiste is voor de ontwikkeling van dit concept, wordt mede mogelijk gemaakt door de invoering van PSD2. Deze Europese richtlijn gaat in vanaf 2018 en richt zich op het verbeteren van de concurrentie in het ‘betalingslandschap’, door het mogelijk te maken om financiële gegevens te delen (met toestemming van de consument). Naast het integreren van betaalmogelijkheden zal: “PSD2 ook de ontsluiting van financiële informatie naar andere partijen dan de consument mogelijk maken, waarmee financiële adviseurs of robots individuele pensioenplannen kunnen maken”, aldus het persbericht van KPMG.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!