Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

‘Angst voor digitalisering is niet groot genoeg’

Internet of Things biedt veel mogelijkheden voor allerlei sectoren. Zo zijn er diverse IoT-startups en hebben fintech-bedrijven ook baat bij de ontwikkelingen in dit vakgebied. Ook wordt er gewaarschuwd voor privacy-problemen die er mee gepaard gaan.

Het Europese Hof heeft een streep getrokken door het ‘veilige haven’-verdrag tussen Europa en de VS, omdat de privacy van Europese burgers onvoldoende gewaarborgd zou zijn, door websites als Facebook. Steeds meer mensen worden bezorgd over de veiligheid van hun privacy. Volgens onderzoek zullen de komende decennia ongeveer vijftig miljard apparaten aan internet worden gekoppeld. Als alles op internet staat, hoe goed zijn onze gegevens dan beveiligd?

Geïnteresseerd in Internet of Things
Veel bedrijven zien veel mogelijkheden bij nieuwe trends als Internet of Things (IoT). Waar voorheen werd gewerkt aan interactie tussen mens en product, is het nu mogelijk om producten onderling met elkaar te laten communiceren. Productontwerper Danny de Keizer: “Momenteel wordt er geen tussenpersoon meer gebruikt voor deze communicatie, maar een ‘tussenproduct’. Dat tussenproduct wordt nu vaak ingericht in de vorm van een smartphone, tablet of computer. Door het ontbreken van een tussenpersoon, is er veel mogelijk voor nieuwe ondernemingen. Door de digitalisering van arbeidsprocessen is het opzetten van een kleine onderneming bijvoorbeeld minder duur.”

Slimme sensoren
De kern van Internet of Things is het verzamelen, verwerken en interpreteren van data. Producten worden daarvoor uitgerust met sensoren. De Keizer is veel bezig met technologische ontwikkelingen. Hij voorspelt dat consumentenelektronica steeds groter wordt en dat meer consumenten gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van IoT.

Danny de Keizer legt uit: “Jij kan je focussen op de zaken die van belang zijn – de randzaken lossen je producten zelf op. Denk bijvoorbeeld aan slimme koelkasten en vriezers. Er wordt precies geteld hoeveel pizza’s jij nog in de vriezer hebt liggen. Zodra je pizza’s bijna op zijn, wordt gekeken bij welke winkel welke pizza’s in de aanbieding zijn. Die kunnen vervolgens worden besteld en direct worden betaald.”

Aangenamer leven
Deze ontwikkelingen horen ervoor te zorgen dat het leven aangenamer wordt. Maar het heeft ook een keerzijde. “Voor het maken van al die producten en diensten, is van ons een hoop informatie nodig. Denk aan persoonlijke informatie zoals onze behoeftes en dagelijkse bezigheden. Daarmee is heel veel bekend bij de fabrikant. Als alles via internet bestuurd kan worden, kan er ook op worden ingebroken. Het kan maar zo zijn dat jouw informatie op straat komt te liggen”, ligt de productontwerper toe. “Ik ben niet zozeer tegen de ontwikkelingen van IoT, maar ik vind het wel belangrijk dat er rekening mee wordt gehouden.”

Onbekommerde generatie Y
“Het is prettig dat alles voor ons bedacht en gedaan wordt. Het is wel een vereiste dat we meer moeten nadenken over onze privacy en individualiteit. Privacy wordt een steeds meer besproken onderwerp en zal nog meer centraal komen te staan.” Volgens de Keizer heeft generatie Y minder last van deze zorgen. “Vooral oudere mensen die niet met internet zijn opgegroeid, hebben veel angst voor deze ontwikkelingen. Deze mensen zijn veel voorzichtiger met privacygevoelige gegevens.”

De angst van de oudere generatie is nog niet groot genoeg om de komst van de Internet of Things een halt toe te roepen, meent De Keizer. “De omvang van digitale ontwikkelingen zoals big data, virtual reality en Internet of Things wordt alsnog groter. Iedereen is ermee bezig, maar een klein percentage bekommerd zich om de gevaren ervan. De angst voor de veranderingen is wat mij betreft niet groot genoeg.”

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles