Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

“Als je niet uitkijkt, weet je klant straks meer dan jij”

Fintech, Legaltech, HRtech… De accountancymarkt kan niet anders dan meegaan met deze ontwikkelingen. Welke invloed hebben technologische innovaties op de accountancywereld? We spraken met Jan Willem Kuypers van 216 Accountants.

Volgens Kuypers is het er allemaal een stuk makkelijker op geworden. “Automatisering heeft veel veranderd. Ooit werkten accountants met zogenaamd 14-kolommenpapier, nu hebben we spreadsheetprogramma’s zoals Excel. Dat werkt veel sneller en secuurder.” Maar dat is niet het enige voordeel. “Ook algoritmes zijn ideaal, want daardoor kun je nu zaken in één oogopslag checken, controleren en verbanden leggen. We gaan zelfs nog een stapje verder, doordat we dankzij automatisering ook realtime inzicht in zaken hebben en analyses kunnen uitdraaien, waarmee we weer voorspellingen voor de toekomst kunnen doen. Daar waar we vroeger vooral naar achteren keken, kijken we nu vooral vooruit.” Ook is Kuypers fan van blockchain-technologieën. “Ik vind het gaaf dat er daarmee waterdichte systemen ontstaan, waarmee je een hoop dingen in de accountancy, maar met name voor ondernemers eenvoudig maakt.”

Accountancy op sterven na dood?
Kuypers ziet tegelijkertijd ook de rol van accountants veranderen, waar zij zich bewust van moeten zijn. “Accountants krijgen door de automatisering steeds meer een adviserende rol. Dat betekent ook dat je als accountant over andere competenties moet gaan beschikken. In plaats van met je hoofd in de boeken te zitten, word je geacht nu om je heen te kijken en contact te maken met de klant.” Dat betekent voor accountants een compleet andere ‘way of life’, zo stelt hij. Het zou hem niet verbazen wanneer accountancystudies op korte termijn dan ook anders ingericht gaan worden. “De accountant van nu werkt nog vaak traditioneel, de nieuwe generatie moet meer open zijn, kunnen verbinden en met de huidige technologieën en ontwikkelingen kunnen omgaan.”

Kuypers vreest dat accountants hun eigen graf graven als ze niet meegaan met de moderne tijd. “Vroeger wist de accountant ‘alles’, maar doordat nu letterlijk alles beschikbaar is via internet en verschillende relevante apps verliest hij zijn traditionele kennisvoorsprong. Klanten zijn steeds vaker beter en eerder – via social media –geïnformeerd dan de accountant zelf.”

Nieuwe hoofdvraag
Vormen accountants dan echt een uitstervend ras? Nee, daar is Kuypers niet bang voor. “Ja, klanten hebben tegenwoordig zelf steeds meer kennis, maar de hulp van de adviserende accountants zelf blijft nodig. Je kunt wel iets opzoeken met Google, maar bij veel mensen rijst dan alsnog de vraag ‘Oké, maar geldt dit ook voor mij?’ Het is dus zoals gezegd zaak dat accountants zich anders gaan profileren. Meer gericht op de behoeften van de klant. Eigenlijk is de hoofdvraag voor de toekomst: wat wordt de nieuwe relevantie en het verdienmodel voor de accountancy?”

Hoe ziet de toekomst eruit?
Kuypers voorspelt dat automatisering uiteindelijk de overhand gaat nemen. “Maar wel als hulpmiddel voor menselijke diensten. Door gebruik te maken van robots – denk aan Siri op de iPhone – hou je meer tijd over die je in de persoonlijke relatie met en vraagstelling van je klanten kunt steken.” Toch denkt hij dat dit nog toekomstmuziek is. “Laat je computers een groot deel van je werkzaamheden overnemen, dan worden veel werknemers overbodig. Dat idee vertraagt de ontwikkeling van techniek. De mens zit dus (helaas) zichzelf in de weg. Nieuwe verdienmodellen kunnen voor een versnelling zorgen.”

Volgens Kuypers draait het in de nabije toekomst om eigendom. “Idealiter – maar dat is mijn mening – zijn alle gegevens van de Nederlanders straks online beschikbaar via beveiligde persoonlijke portalen. Van geboortedatum tot hoe lang iemand slaapt. Of de Nederlander daarop zit te wachten is natuurlijk de vraag, maar nu al staat er meer persoonlijke informatie online dan waar we ons bewust van zijn.” Of we uiteindelijk echt onze diepste geheimen met de hele wereld gaan delen? De tijd zal het leren.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!