Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
Martijn van Eck, Symetrics

“Als er nu iets fout gaat, heeft de volgende crisis een heel ander karakter”

Londen is een hotspot voor het Nederlandse Symetrics. Het FinTech50-bedrijf is namelijk onderdeel van FinTech-incubator Level39. Oprichter Martijn van Eck is op 8 en 9 december op het event Fintech Connect Live in het Wembley-stadion om technologie voor risicoanalyses te demonstreren en te spreken over de toepassing van algoritmen.

Wie aan de toepassing van algoritmen in FinTech denkt, komt al snel uit bij de toepassing ervan in high frequency trading, ook wel flitshandel genoemd. De uitdaging bij deze vorm van handelen op de milliseconde is om, als het ware, bij de bakker als eerste vanaf de voordeur bij het brood in de vitrine te zijn, om deze buiten vervolgens voor een cent boven de aanschafprijs te verkopen. “Dit is één niveau van handelen en het gaat uit van een besloten systeem”, legt Martijn van Eck, oprichter van Symetrics, uit. “Wij ontwikkelen gedragsalgoritmen en daarmee zitten wij op een tweede niveau. Dan wordt het al veel complexer. We helpen onze klanten om beter inzicht te verschaffen of het binnen de huidige en toekomstige macro-economische scenario’s wel verstandig is om vandaag brood te kopen.”

Niet voorspellen maar simuleren
Behaviour analytics behelst het modelleren van gedrag van actoren in de macro-economie en de interactie tussen partijen onderling simuleren, zodat financiële instellingen daar tijdig op kunnen anticiperen. “Onze klanten zijn banken, pensioenfondsen en verzekeraars”, zegt Van Eck. “Om tot op wel dertig jaar in de toekomst in te kunnen schatten wat de prijzen van hun assets en kapitaalbehoefte zullen zijn, zijn modellen nodig.” Toch schuilt een groot risico in hun afhankelijkheid van modellen. “Ik vind dat men in de financiële wereld nog te veel belang hecht aan de feitelijke uitkomst van voorspellende modellen. Wij proberen juist weg te blijven van predictive technology en predictive algorithms. Simuleren en projecteren, daar gaat het ons om. Met onze oplossing stellen wij financiële instellingen in staat betere inschattingen te maken over samenhangende factoren, context en de invloed daarvan op hun assets.”

Hoewel modellen veel van het feitelijke denkwerk in financiële markten hebben overgenomen, hebben spelers wel degelijk de hulp nodig van modellen die de complexe risico’s helpen te verminderen. “De macro-economische omgeving was dertig jaar lang vrij rustig , wat alles te maken had met het rentebeleid. Daarna kwam de crisis in 2008, maar de bedragen die nu in de hoek van kredieten omgaan zijn van een dusdanige grootte dat als daar iets fout gaat, de volgende crisis een heel ander karakter kan hebben dan ons tot op heden is overkomen.” Toezicht is steeds meer rule-based, terwijl er vroeger meer ruimte was voor interpretatie van richtlijnen. Daardoor kijken veel spelers niet verder dan risico’s door regelgeving. “Je moet voldoen aan allerlei criteria rondom governance en compliance, maar als je daar stopt, ben je eigenlijk het slachtoffer van regulatory risk. Je leeft dan naar de checkbox-drift van de regelgever.”

Scenario’s op maat
Financiële instellingen kunnen veel meer doen om hun risico’s te managen dan de huidige stresstesten die zij periodiek uitvoeren. “Zij zijn gewend om hun risico’s top-down af te bouwen tot op één niveau. Door middel van een knop voor een stresstest, zien partijen of ze wel of niet solvabel zijn. Met onze oplossing heb je deze inzichten echter voortdurend tot je beschikking, at your fingertips. En wat ook belangrijk is: we ontwikkelen voor onze klanten verschillende scenario’s die voor hen specifiek van belang zijn. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld het effect van een sterk depreciërende yen, China dat plotseling stopt met het opkopen van Amerikaanse obligaties of een langdurig lage olieprijs. Er schuilt ontzettend veel toegevoegde waarde in het vat kunnen krijgen op de verschillende risico’s waar je als financiële instelling aan blootstaat.”

Over de schrijver

Koos Plegt

Koos Plegt is journalist en schrijft veel over (o.a.) IT, finance en innovatie.

Related Articles