Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Afschaffen cash levert Amsterdam 6,4 miljard euro op

Wanneer er vaker een beroep wordt gedaan op elektronische betaalmethoden zoals betaalkaarten en mobiel betalen, zou dit op jaarbasis netto bijna 400 miljard euro op kunnen leveren in honderd onderzochte steden wereldwijd. Dit komt ruwweg neer op drie procent van het gemiddeld bruto binnenlands product van deze steden. Het zou Amsterdam 6,4 miljard euro per jaar opleveren wanneer de stad volledig zou overstappen op digitale betaalmethoden.

Dit is gebleken uit onderzoek uitgevoerd door Roubini ThoughtLab, in opdracht van Visa. Het onderzoek richtte zich erop om na te gaan wat op korte en lange termijn de voordelen zouden zijn wanneer we minder afhankelijk zouden worden van contant geld. Dit is onderzocht voor drie groepen: consumenten, bedrijven en overheden.

Consumenten

Consumenten gaan er verhoudingsgewijs het minst op vooruit. Van de 399 miljard euro die volledig digitaal betalen in de honderd steden zou opleveren gaan consumenten er jaarlijks slechts 24 miljard euro op vooruit. Dit toch nog aanmerkelijk hoge bedrag wordt onder andere behaald door het verdwijnen van het aantal cash-gerelateerde misdrijven, en de gerealiseerde tijdsbesparing tijdens het afhandelen van transacties. Voor Amsterdam wordt het netto voordeel voor consumenten ingeschat op 680 miljoen euro per jaar.

Bedrijven

Ook voor bedrijven is de tijdsbesparing behoorlijk. In de geselecteerde steden zou er 3,1 miljard uur minder worden besteed aan inkomende en uitgaande betalingen, wat samen met andere factoren zou leiden tot een netto voordeel van 265 miljard euro per jaar. Voor bedrijven in Amsterdam levert dit een voordeel op van 3,1 miljard euro op jaarbasis.

Overheid

Onder andere meer inkomsten uit belastingen, een hogere economische groei en minder kosten voor cash-gerelateerde juridische procedures zouden leiden tot een netto voordeel van 110 miljard euro per jaar in deze honderd steden samen. Ook de Amsterdamse overheid profiteert, met netto 2,8 miljard euro per jaar.

Basis voor digitale toekomst

Lou Celi, hoofd van Roubini ThoughtLab, ziet elektronische betalingen als de basis van de digitale toekomst. “Dankzij digitale technologieën transformeert de manier waarop stadsbewoners winkelen, reizen en leven razendsnel. Denk bijvoorbeeld aan smartphones en wearables, maar ook aan kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto’s”, vertelt hij. “Volgens onze analyse kan een stad pas werkelijk de stap zetten naar een digitale toekomst als er sprake is van een solide basis voor elektronische betalingen.”

Om het voordeel te visualiseren is er door Visa en Roubini Thoughtlab een online tool gemaakt. Deze tool en het onderzoeksrapport zijn hier te vinden.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!