Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Afrikaanse innovaties centraal tijdens event Africa Works!

Door nieuwe technologie ontstaan interessante mogelijkheden in Afrika voor innovatieve financieringsoplossingen buiten de bankenwereld. Het event Africa Works!, dat op 10 en 11 november in Amsterdam plaatsvindt, moet deze initiatieven verder stimuleren.

Het realiseren van financiering is een belangrijke opgave voor zowel lokale entrepreneurs in Afrika als voor buitenlandse bedrijven die in Afrika werken. Banken hanteren rentepercentages van vaak wel twintig procent of meer. Online transactiekosten liggen er veel hoger dan in Nederland. Juist daarom ontstaan veel innovatieve oplossingen buiten de bankenwereld in Afrika. Met name spaargroepen en mobiel bankieren zijn erg populair. Zo heeft slechts tien procent van de Afrikanen en bankrekening, maar in een land als Kenia heeft tegelijkertijd drie kwart van de mensen de mogelijkheid geld te versturen via een mobiele telefoon.

Bedrijfsfinanciering stimuleren
Het tweejaarlijkse Africa Works! is het grootste business-event over Afrika in Nederland en wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd door de Netherlands-African Business Council (NABC) en het Afrika-Studie Centrum Leiden (ASCL). “Africa Works! 2016 belooft een belangrijke brug te worden die helpt met het stimuleren van samenwerking tussen Nederlandse en Afrikaanse bedrijven op vele terreinen, maar voornamelijk bedrijfsfinanciering,” aldus Professor Ton Dietz, directeur van het ASCL.

“Toegang tot financiering is een belangrijk thema voor onze leden,” stelt Irene Visser, directeur van de Netherlands African Business Council NABC. “Bedrijven die geld willen lenen om te investeren in Afrika ondervinden helaas nog altijd scepsis bij de bank. Bestaande mogelijkheden worden dus vaak niet gevonden. Tijdens Africa Works! zetten we alle financieringsmogelijkheden op een rij en brengen we deze partijen bij elkaar.”

Namen bekend
Het evenement vindt plaats op 10 en 11 november in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. Er is al een aantal keynote speakers bekend, waaronder Klaas Knot (president De Nederlandsche Bank), Amine Bouabid (CEO Bank of Africa) en BBC-journaliste Nancy Kacungira. De organisatie verwacht enkele honderden deelnemers, variërend van fintechstart-ups tot prominente banken en financieringsinstituten.

Tagged with:

Over de schrijver

Koos Plegt

Koos Plegt is journalist en schrijft veel over (o.a.) IT, finance en innovatie.

Related Articles