Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
Bitcoin

Afperser Jumbo eist bitcoins

De persoon die de Jumbo afperst en achter de incidenten in Groningen zit, eist “een hoeveelheid bitcoins”. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt. Dit is de eerste keer dat er bij een fysieke bedreiging bitcoins geëist worden.

In een Groningse vestiging van de supermarkt werd drie maanden geleden een explosief gevonden. Bij een andere Groningse Jumbo was er eind mei daadwerkelijk een explosie, waarbij een raam en een kozijn beschadigd raakten. Op 6 juni werd de Jumbo bij de Euroborg ontruimd na een bommelding, maar dat bleek loos alarm.

Bitcoins
Volgens de politie heeft de afperser meerdere keren contact gehad met de Jumbo en de politie, om zijn eis – een groot bedrag aan bitcoins – kenbaar te maken. Bitcoins worden doorgaans gebruikt in zaken waarbij computervirussen je bestanden gijzelen, waarna losgeld geëist wordt. Dit zou de eerste keer zijn dat er bitcoins geëist worden bij een fysieke dreiging van bommen.

Dit is niet de eerste keer dat bitcoins in verband worden gebracht met criminaliteit. Een Spaanse oplichter wist 50 miljoen euro buit te maken, door vijftigduizend beleggers een ‘Spaanse bitcoin’ te verkopen. Het virtuele betaalmiddel bleek een middel om beleggers ‘echt’ geld af te troggelen. Is het tijd voor meer toezicht op digitale betaalmiddelen?

 

Tagged with:

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles