AFM wil aangescherpte voorschriften om crowdfunders te beschermen
— 26 juli 2017Crowdfundingplatformen bieden ruimte voor publiekelijke investeringen, in plaats van investeringen door banken. Echter heerst er op het moment schaarste op de crowdfundingmarkt, waardoor er overhaaste beslissingen worden genomen volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij stellen voor om de voorschriften te herzien en aan te scherpen, aan de hand van een reeds opgesteld evaluatierapport.
De investeringsrisico’s voor investeerders zijn gestegen. Dat is mede te danken aan het feit dat investeerders minder tijd krijgen voor ze een beslissing dienen te nemen over het betreffende project. Ook door het grotendeels negeren (zes op de tien investeerders) van het advies dat maximaal tien procent van het beschikbare vermogen geïnvesteerd kan worden, is het investeringsrisico gestegen.
Aangescherpte voorschriften
De informatie van het project dat vooraf bekend gemaakt wordt, dient 48 uur van te voren beschikbaar te zijn voor de potentiële investeerders. Dit is een verandering op de huidige voorschriften. De 24-urige bedenktijd die de investeerder achteraf heeft, blijft staan. Tevens verwacht de AFM van crowdfundingplatformen dat zij inspanning leveren om de investeerders vaker aan het advies te houden om maximaal tien procent van het vermogen uit te geven. Wanneer investeerders hier toch overheen gaan, dienen de platformen dit te verantwoorden per individuele investeerder. De test om te kijken of de investering verantwoord is, heet de investeringstoets. De effectiviteit van de investeringstoets is dus ver te zoeken, maar deze blijft bestaan.
Wanbetalingen
Wanbetalingen binnen crowdfunding zijn alle bedragen waarvan niet meer verwacht wordt dat zij worden terugbetaald aan de investeerder. Aangezien de crowdfundingmarkt relatief jong is, zijn de lange-termijn-effecten van de wanbetalingen nog niet inzichtelijk.
Ronald Kleverlaan, directeur van het European Centre for Alternative Finance van de Universiteit Utrecht, vindt dat er regels opgesteld dienen te worden die bindend zijn zodat er groei binnen de sector plaats kan vinden. Daarbij denkt hij dat het tekort aan regelgeving grote, institutionele beleggers ervan weerhoudt de Nederlandse markt te betreden.