Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

AFM waarschuwt voor risico’s bij ICO’s

De toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor de grote risico’s bij Initial Coin Offerings (ICO’s). Zij waarschuwt ervoor dat de uitgifte van digitale token op dit moment kwetsbaar is voor misleiding, oplichting en manipulatie. De hype kan investeerders blind maken voor de risico’s, stelt de AFM.

“Hoewel de AFM de mogelijkheden ziet van blockchaintechnologie voor financiële dienstverlening, wijst zij op de grote risico’s bij ICO’s in de huidige hype. De hoge risico’s op oplichting en verlies van inleg in combinatie met de hype rond ICO’s van dit moment vormt een gevaarlijke cocktail,” zegt Merel van Vroonhoven, voorzitter van de AFM.

Risico’s
Door het anonieme karakter van de blockchaintechnologie is het voor oplichters mogelijk om vrij eenvoudig een geavanceerde variant van het traditionele piramidespel op te zetten. Volgens de AFM zijn deze vormen lastig te herkennen. Ook worden rendementen overschat, terwijl de ICO-projecten nog in een zeer vroeg stadium van ontwikkeling zijn. Daar komt ook nog bij dat de blockchaintechnologie zelf ook nog volop in ontwikkeling is. De aanbieders van deze ICO’s zijn vaak niet transparant in hun informatieverstrekking waardoor het zeer moeilijk is om een inschatting te maken van de waarde, en om bonafide ICO’s te onderscheiden van projecten met frauduleuze intenties. De personen achter de ICO’s zijn vaak niet herleidbaar, waardoor het een methode kan zijn om crimineel geld wit te wassen.

Gebrek aan kennis
Particuliere investeerders missen daarbij vaak de kennis om een weloverwogen beslissing te maken op dit gebied. Zonder expertise en diepgaande kennis over blockchaintechnologie zijn zinvolle verdienmodellen niet of nauwelijks te onderscheiden van projecten met weinig of geen toegevoegde waarde. “In de media verschijnen steeds meer berichten over consumenten die investeren in ICO’s met geld dat bedoeld is voor later, of zelfs met grote sommen geleend geld.” In het buitenland zijn al meerdere voorbeelden bekend van frauduleuze ICO’s, en de AFM maakt zich ernstig zorgen over het risico op misleiding van investeerders in Nederland. “Wij raden daarom consumenten af om in de huidige omstandigheden te investeren in ICO’s,” besluit Vroonhoven.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!