Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

AFM waarschuwt voor risico’s buitenlandse spaarrekening

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor buitenlandse spaarrekeningen. Nederlanders kunnen deze via online platforms afsluiten met een hogere rente. Echter, hier zit ook een risico aan verbonden volgens de AFM. De klant moet zich realiseren in welk land hij zijn spaargeld plaatst en wat de regels daar zijn, mocht de bank omvallen.

In theorie hebben alle lidstaten van de EU spaargelden gegarandeerd tot 100.000 euro of het equivalent in de lokale valuta. In de praktijk kunnen er toch verschillen ontstaan door onder meer veranderende wisselkoersen.

Onzekerheden
De zekerheid van de uitvoering van het depositogarantiestelsel is afhankelijk van de draagkracht van de bankensector en de overheid van het land waarin het geld gestald wordt. Bovendien kunnen transactiekosten bij vreemde valuta of vroegtijdige beëindiging van de spaarrekening zorgen voor tegenvallende rentes.

Online platforms
Bij de Duitse bedrijven Raisin en Savedo kunnen Nederlanders terecht die geïnteresseerd zijn in een buitenlandse spaarrekening. Deze bedrijven treden op als bemiddelaars tussen Nederlanders en partnerbanken in Europa die spaarrentes tot 2,2 procent bieden. De Nederlandse BinckBank liet eerder aan het FD weten ook met een soortgelijke service te willen komen.

AFM spreekt zich niet specifiek uit tegen de online platforms, maar zegt wel dat de aanbieders de risico’s duidelijk moeten communiceren.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles