Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

AFM-vergunning voor crowdsource-hypotheekverstrekker Jungo

Start-up Jungo heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de vergunning gekregen voor haar people-to-people-hypotheek. Hiermee kan iedereen investeren in hypotheken.

Volgens oprichters Vincent van den Noort en Jasper Laagland is met de goedkeuring van de AFM de belangrijkste barrière voor de start weggenomen: “We gaan ons nu klaarmaken voor een lancering in de tweede helft van dit jaar, de champagne staat alvast koud”.

Nieuw in Nederland
Waar crowdfunding voor bedrijfsleningen intussen gemeengoed is, bleef deze financieringsvorm op de hypotheekmarkt uit. Met Jungo is de eerste hypotheekverstrekker waarbij iedereen mag meeinvesteren een feit. De nieuwe hypotheekvorm richt zich op een nieuwe generatie: de millennials.

Via het online Jungo-platform worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Jungo noemt zich daarom onderdeel van een grotere trend: de wij-economie of collaborative economy. Dit zijn online marktplaatsen, zoals Airbnb, waarbij zowel vraag als aanbod voordeel behalen. Voor de hypotheek zelf moeten consumenten namelijk nog wel even langs de hypotheekadviseur.

Vertrouwen staat voorop
De markt voor alternatieve financieringen, zoals crowdfunding, ontwikkelt zich in razend tempo. Jungo stelt veiligheid en vertrouwen cruciaal te vinden en er alles aan te doen om dat te waarborgen. “Wij hebben een volledige vergunning voor aanbieden en bemiddelen van hypothecair krediet en staan daarmee onder toezicht van de AFM”, zegt Gerard Looijen, directeur Finance, Risk & Operations van Jungo. “Wij zijn trots dat de AFM hiermee lef toont en zo innovatie mogelijk maakt”.

Het verbinden van mensen
Jungo heeft tot doel financieren van hypotheken eerlijk en simpel te maken. Jungo werkt daarom al een jaar aan het ontwikkelen van een platform dat ervoor zorgt dat toekomstige klanten via een veilige omgeving kunnen investeren in het droomhuis van iemand anders. Dat betekent echter niet dat mensen bij Jungo meer kunnen lenen dan bij de bank, stelt Van den Noort: “Het is niet ons doel om mensen op te zadelen met hogere schulden, we willen juist bereiken dat we samen zorgen voor een voordeligere hypotheek”.

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

1 Reactie

  1. Pessimist 7 juli 2016 at 11:19

    Wat is er wezenlijk anders aan wat Jungo doet dan de traditionele banken? Ook die halen tegen rentevergoeding geld op bij de particulier. Zal Jungo dan genoegen nemen met een lagere fee, of bezwijkt men ook voor de gebruikelijke marges waarmee banken zich verrijken?