Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

AFM begrijpt financiële onderneming niet

Volgens Peter Verhaar, voorvechter voor financiële innovatie, duurt het te lang om een vergunningen te krijgen om een onderneming te starten. Dit zegt hij in een gesprek met 7 Ditches TV. Het zou de opmars van nieuwe ondernemingen tegenhouden.

Verhaar is anderhalf jaar geleden aangesloten bij Monefy, een crowdfundingplatform voor consumenten. Daarbij duurde het een lange tijd voordat alle vergunningen van de AFM binnen waren. “Het is al moeilijk om een financiële onderneming te starten en daarnaast ben je dan ook nog anderhalf jaar bezig met het AFM voor een vergunning”, aldus Verhaar.

Monefy
Martin van Oyen en Rens Wajon bedachten Monefy. Op aandringen van AFM zochten ze nog een bestuurder met ervaring in de financiële sector. Verhaar nam die taak op zich en werd bestuurder. Monefy is ontstaan om consumentenkrediet buiten de banken om te verstrekken: “Geld komt van investeerders en we verstrekken consumptief krediet aan mensen die het geld nodig hebben.”

Het duurde anderhalf jaar voordat alle vergunningen van de toezichthouder binnen waren, maar zonder deze vergunningen is het volgens Verhaar onmogelijk om de markt op te gaan: “Fintech-startups willen de bankenwereld opschudden, maar zonder AFM-vergunning ben je nergens.”

Einde in zicht
De beloofde termijn van 13 weken van de AFM wordt ruimschoots overschreden. Als het einde van de termijn eindelijk in zicht is, komt de AFM nog met een extra eis: Monefy mag niet meer dan zes mensen in dienst hebben. Op dat moment waren er al drie directeuren, twee commissarissen en is er dus maar ruimte voor één werknemer.

Om aandacht te krijgen voor deze kwestie besloot Verhaar de publiciteit op te zoeken. Met resultaat; vorige week waren de vergunningen binnen. “De strijd is gewonnen, de AFM is gecapituleerd”, aldus Verhaar over ‘zijn overwinning’.

Over de schrijver

Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles