Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Aegon creëert nieuw platform voor sparen en beleggen

Bankautomatiseerder Ohpen gaat met Aegon een nieuw platform ontwikkelen ter vervanging van de huidige spaar- en beleggingsystemen. Het gaat in eerste instantie om de vernieuwing bij het bankbedrijf en dochteronderneming Knab. Daarna worden de spaar- en beleggingsadministratie en bijbehorende software bij de pensioen-tak vervangen.


Aegon wil een silo-overstijgend ict-platform dat de administratie en distributie van alle spaar-, pensioen- en beleggingsproducten van meerdere labels ondersteunt. De verschillende administratie- en softwareoplossingen van derden worden vervangen door het platform van Ohpen en ontsloten door een moderne en flexibele interface (100 procent api-based). De modernisering van de hypotheek- en verzekeringsadministraties vallen overigens niet onder het contract met Ohpen.

De implementatie van het platform wordt gefaseerd uitgevoerd waarbij de eerste fase naar verwachting aan het einde van 2017 gereed is. Nadat deze migratie is afgerond, worden alle rekeningen van (bank)spaar- en vermogensbeheerklanten van Aegon Bank door Ohpen geadministreerd.

Microbelegging
Volgens Matthijs Ahler, chief commercial officer bij Ohpen, kunnen financiële concerns weliswaar verder met het bouwen aan hun oude backoffices, maar zijn deze toch minder geschikt om moderne bankdiensten te ondersteunen. Hij wijst bijvoorbeeld op het verwerken van microbeleggingen via smartphones. Dat kan beter met modernere platforms.

Modernisering
Aegon is de laatste jaren bezig aan een ict-vernieuwingsslag bij zowel de front- als backoffice. Zo ontwikkelt het concern in samenwerking met de Indiase offshorespeler HCL nieuwe front end-oplossingen en investeert het in fintech-bedrijven. Om verder te digitaliseren, is een modernisering van de backoffice ook noodzakelijk. Dat gebeurt op twee manieren: door rationalisatie en standaardisatie van de applicaties en door een scheiding van omgevingen, zodat de legacy de vernieuwing niet in de weg staat en makkelijker gewerkt kan worden met standaardoplossingen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles