Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
Acoin

Digitaal geld offline gebruiken met Acoin

Je wilt niet meer met cash betalen, maar voelt je ook niet helemaal op je gemak met digitale betalingen, i.v.m. de persoonsgegevens die daarmee worden doorgegeven en vastgelegd. Acoin moet een niet-fysiek alternatief bieden voor cash én een anonieme variant voor de traceerbare digitale betalingen vormen. Deze offline cryptomunt is nog niet in productie, maar wel in ontwikkeling.

Dat cashgeld uit het straatbeeld verdwijnt is inmiddels wel duidelijk, maar het digitale alternatief hiervoor blijkt ook niet altijd even onomstreden. Betalingen zijn eenvoudig traceerbaar en het vertrouwen in techbedrijven kent – mede door alle onrust die momenteel rond Facebook speelt – zo zijn ups en downs. Een ideale tussenweg is niet cash, maar óók niet volledig digitaal. Felix Mollinga, een product designer van de Eindhovense Design Academy, heeft een betaalalternatief ontworpen die virtuele munten offline van betaler naar ontvanger transfereert: de Acoin. Met dit idee won hij vorig jaar september al de James Dyson Award.

Het idee is dat de gebruiker geld vanaf zijn of haar digitale bankomgeving op de Acoin zet. Is het geld eenmaal overgezet, dan staat het offline op de Acoin – die eruitziet als een grote zwart munt – en kan het bedrag overal mee naartoe worden genomen. Wil iemand ermee betalen? Dan kan dit op verschillende manieren. Met behulp van een vingerafdruk of een swipe kan geld van de ene op de andere Acoin worden gezet. In dezelfde situatie kunnen betaler en ontvanger ook besluiten om elkaars Acoins om te wisselen. Op welke manier je ook betaalt: op de Acoin staat niets meer dan een bedrag. Niemand kan dus traceren waar het ontvangen geld vandaan komt of wat iemand met het – op de Acoin geplaatste – geld heeft gedaan.

Crypto
Op de Acoin wordt geld als cryptovaluta opgeslagen: op deze manier worden transacties wel vastgelegd in een groot kasboek, maar kan niet worden herleid van wie het geld afkomstig is. Enigszins vergelijkbaar met Bitcoin dus, maar dan zonder de speculaties: de waarde op de Acoin neemt niet toe of af.

Zij die geïnteresseerd zijn in Acoin kunnen een bitcoin-donatie doen, via de website van Felix Mollinga. Hij verwacht hier, na zijn afstuderen, weer mee verder te gaan. “Dit jaar was nog niet de tijd om fulltime met Acoin aan de slag te gaan”, aldus Mollinga.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles