Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

ACM keurt samenwerking banken goed

In Zeeuws-Vlaanderen komt een proef met Nederlandse banken die onderling afspreken welke bank waar een pinautomaat mag plaatsen. Deze proef moet ervoor zorgen dat ook mensen in dunbevolkte gebieden een pinautomaat binnen 5 kilometer van hun huis ter beschikking hebben. Zo meldt banken.nl

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt deze samenwerking goed om eerlijke concurrentie te creëren tussen banken. Daarnaast komt de samenwerking de bewoners van deze rurale gebieden tegemoet. Momenteel hebben veel van hen geen pinautomaat binnen een straal van  5 kilometer van hun huis.

Pinautomaten verwijderen
De goedkeuring van deze proef gaat gepaard met een belangrijke voorwaarde voor de banken. Er mogen geen pinautomaten uit groteren dorpen of steden, om deze vervolgens in een kleiner dorp te herplaatsen. Consumenten zouden daardoor hinder kunnen ondervinden en het kan het eerlijke concurrentie beleid verstoren dat het ACM wil creëren . Momenteel zijn er ongeveer 25 plaatsen in Nederland waar de inwoners geen pinautomaat binnen een straal van 5 kilometer van hun huis hebben. Deze plaatsen bevinden zich voornamelijk in Zeeuws-Vlaanderen, het oosten en het noorden van Nederland.

Proef
De drie banken die deelnemen aan de proef zijn ING, Rabobank, SNS Bank en ABN AMRO. Naast het plaatsen van nieuwe pinautomaten is er ook een andere oplossing mogelijk. De banken kunnen afspraken maken met winkels waardoor het mogelijk wordt voor de consument om bij te pinnen. Het plaatsen van nieuwe automaten staat in contrast met de afname van het gebruik van contant geld. Eerder dit jaar maakte verschillende groepen, waaronder winkeliers en banken, afspraken die er toe moeten leiden dat er vanaf 2018 meer betalingen zullen plaatsvinden via pin dan met contant geld.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!