Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

‘ACM belemmert duurzame initiatieven’

De ACM zou gezamenlijke initiatieven van bedrijven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen afstraffen. Dat komt doordat de toezichthouder waakt tegen kartelvorming; de samenwerkingen zouden concurrentieverstorend zijn.

Bestaande regels moeten dan ook minder strikt toegepast worden, zodat duurzame initiatieven in de toekomst meer kans krijgen. Deze eis leggen VNO-NCW, MKB Nederland, de branchevereniging voor de land- en tuinbouw LTO, de Dierenbescherming en het MVO Platform bij minister Kamp neer, zo meldt het FD.

Samenwerkende supermarkten voor diervriendelijk kippenvlees
De ACM zou op verschillende momenten het belang van duurzaamheid niet op waarde schatten. Het keurde bijvoorbeeld de afspraken tussen energiebedrijven en minister Kamp om kolencentrales te sluiten af. Een ander treffend voorbeeld is het afkeuren 
van de samenwerking tussen supermarktketens en de pluimveesector, die afspraken voortaan alleen diervriendelijk geproduceerd kippenvlees te verkopen.

De politiek (regeringscoalitie en oppositie in de Tweede Kamer) juichten het initiatief tegen plofkippen toe. Toch oordeelde de ACM dat de afspraken hierover een ongeoorloofde concurrentieverstoring betekende.

Deze winter keurde de ACM een samenwerking tussen banken in Zeeuws-Vlaanderen nog wel goed. Daar was een proef met Nederlandse banken die onderling afspraken maakten wie waar een pinautomaat plaatste. Deze proef moet ervoor zorgen dat ook mensen in dunbevolkte gebieden een pinautomaat binnen 5 kilometer van hun huis ter beschikking hebben.

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles