Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Accountants experimenteren met blockchain

Steeds meer sectoren in het bedrijfsleven verdiepen zich in fintech. Zo experimenteren grote accountantskantoren met blockchain, waarbij ze onderzoeken wat dit voor hen en hun klanten kan betekenen.

Verschillende accountantskantoren zijn op zoek naar blockchain-talent. KPMG zoekt naar talent dat ervaring heeft met blockchaintechnologie. De blockchain-expert van IBM, Paul Brody, is vorig jaar begonnen bij EY.

Inzicht in gevolgen
Zoals bij elke vorm van nieuwe technologie het geval is, brengt ook de opkomst van blockchain bepaalde gevolgen met zich mee. Welke dat precies gaan zijn, is echter nog onduidelijk. Om hier meer inzicht in te krijgen, is PwC in gesprek met klanten over de kansen en bedreigingen van de nieuwe technologie. Kennis over blockchain haalt PwC uit samenwerkingen met technologiebedrijven. Ilja Linnemeijer, partner van PwC Nederland die in de accountantspraktijk verantwoordelijk is voor innovatie, legt uit: “We denken nu volop na over de rol van de accountants en adviseurs in een blockchain-wereld. Onze aanwezigheid in het internationale start-up- en scale-up-netwerk helpt ons de razendsnelle fintech-ontwikkelingen te duiden.”

Profiteren
Deloitte Nederland onderzoekt hoe Nederlandse klanten kunnen profiteren. “We doen dat ook niet alleen vanuit de accountancy, want dit onderwerp gaat veel breder. Blockchain is ook toepasbaar in bijvoorbeeld de zorg, muziekindustrie en het zogenaamde ‘Internet of Things’”, aldus Alexandre Janssen. Hij is verantwoordelijk voor innovatie in de EMEA-regio.  Op het Rubix-platform kunnen klanten in een veilige omgeving experimenteren met blockchain.

Kleine kantoren
Kleine accountantskantoren hebben vaak niet de mogelijkheden om onderzoek te doen naar blockchain. Dit vereist namelijk grote investeringen en onderzoek naar het concept duurt lang. Deze kantoren moeten op andere manier omgaan met de opkomst van blockchain, bijvoorbeeld door deskundigheid in huis te halen. Bovendien zijn er bij zowel de grote als de kleine kantoren nog geen concrete verandering in de dienstverlening zichtbaar. “Daar is het nog te vroeg voor”, zegt Janssen. “Vergelijk het maar met de opkomst van het internet in de jaren negentig. Toen waren er wereldwijd ook maar een paar honderd specialisten die zich hiermee bezighielden. In dat stadium zitten we nu met de blockchain. We willen vooral weten wat dit betekent voor onze klanten, bijvoorbeeld voor de audit. Het is nog heel spannend welke gevolgen de blockchain heeft voor bijvoorbeeld controleprocessen of voor privacy.”

Bron:
Accountant.nl

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles