Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

ABN Amro haalt 500 miljoen op voor groene obligatie

ABN Amro heeft met de uitgifte van een groene obligatie 500 miljoen euro opgehaald. De bank claimt als eerste commerciële Nederlandse bank een ‘euro green bond’ uit te geven.

ABN heeft met het uitgeven van deze obligatie niet de absolute primeur: stroomtransporteur Tennet haalde vorige week namelijk al één miljard euro op met de uitgifte van een groene obligatie.

Met de obligatie van Tennet werden investeringen gerealiseerd in de transport van elektriciteit van windparken op zee naar het elektriciteitsnet aan land. Die deal werd begeleid door onder meer ING.

10.000 auto’s aan CO2– uitstoot
ABN heeft een groene obligatie uitgegeven waarmee beleggers investeren in hypotheken voor zeer energiezuinige woningen, leningen voor zonnepanelen op bestaande woningen en duurzaam ontwikkeld commercieel vastgoed. Volgens de bank wordt met de modelportefeuille aan leningen een CO2-uitstoot van zo’n 50.000 ton vermeden: evenveel als de jaarlijkse uitstoot van meer dan 10.000 auto’s.

De groene obligatie heeft een looptijd van vijf jaar en is geprijsd op 45 basispunten boven de risicovrije ruilrente.

Groen investeren wint terrein
Niet alleen Tennet en ABN Amro weten groene obligaties te realiseren, er lijkt een bredere trend te ontwaren waarin fossiele energiebronnen het moeten ontgelden en plaatsmaken voor andere energievoorzieningen. Het Britse platform The Guardian gaat zelfs zo ver dat het campagne voert tegen investeringen in fossiele energie. The Guardian lanceerde een heuse Divestment Campaign.

Investeerders zien het schuldpapier weliswaar steeds vaker als interessante investeringsmogelijkheid, maar critici waarschuwen voor obligaties met het label groen, die vaak niet groen zijn. Beleggers zouden er dan ook goed aan doen om scherp te kijken naar het gewicht dat fondshuizen aan onderdelen van duurzaamheid hechten. Meer informatie over de groene obligatie vind je via deze link.

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles