Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Aandelenwissel bij Ohpen

Bij het Nederlandse fintechbedrijf Ohpen heeft een aandelenwissel plaatsgevonden. Investeringsfonds NPM Capital neemt een belang van 35% in de Amsterdamse onderneming. Dit aandelenpakket nemen ze over van het fonds Amerborgh, dat de aandacht verlegt.

NPM Capital maakt sinds 2000, het jaar dat het fonds van de beurs werd gehaald, onderdeel uit van SHV, de – van origine – Steenkolen Handels Vereniging, van de welvarende ondernemersfamilie Fentener van Vlissingen. Ohpen is niet het eerste bedrijf waar NPM Cpaital in investeert: eerder verkreeg het investeringsfonds al aandelen in online supermarkt Picnic, breidde het zijn minderheidsbelang in Suitsupply verder uit en verkocht het eind vorig jaar de educatieve uitgever Iddink Group aan Sanoma Learning.

Op zijn beurt verkoopt Alex Mulder, oprichter van uitzendbedrijf USG People en directievoorzitter van investeringsmaatschappij Amerborgh, zijn aandeel van 35 procent. Met de opbrengsten gaat Amerborgh zich op andere projecten richten, zoals het kunst- en cultuurcentrum Het Hem aan het Noordzeekanaal.

In een reactie op de eigen website laat Rutger Ruigrok, managing director bij NPM Capital, weten erg blij te zijn met de deelname in Ohpen. “We hadden ze al langer in het vizier. Ohpen is een van de meest veelbelovende technologiebedrijven die we in de afgelopen jaren hebben gezien. We zijn erg onder de indruk van wat er na tien jaar staat: een cloud native banking engine, een schitterende klantbasis en een prachtig fundament voor verdere groei.”

Eerder kapitaal

Het is echter niet dat Ohpen om kapitaal verlegen zit: in 2018 werd er al 25 miljoen opgehaald, bij hetzelfde Amerborgh, dat nu de aandelen dus verkoopt. Hiermee hoopt het fintechbedrijf, dat de verouderde systemen van banken richting de cloud helpt, zijn positie op de Nederlandse markt (de dependance in Groot-Brittannië bleek geen succes) te versterken en ook een rol te spelen in de pensioenmarkt, waar voor Ohpen nog een wereld valt te winnen. In de bankenwereld heeft het, met onder meer Volksbank, Aegon Bank en Robeco (asset management) inmiddels al een flinke slag geslagen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles