Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Aandacht voor cybercrime

De Duitse toezichthouder voor de financiële markten Felix Hufeld waarschuwt banken voor een toename van cyberaanvallen. Ook de Nederlandse rijksoverheid vestigde de aandacht op de risico’s voor digitale veiligheid.

De waarschuwing van de Duitse toezichthouder betreft vooral de ‘maffia-achtige organisaties’. “Die zijn opgezet als corporaties en investeren ongelooflijk veel geld in het ontwikkelen van een online vuurkracht”, aldus Felix Hufeld.
Het Cyber Security Beeld Nederland (CSBN) laat zien dat de Nederlandse rijksoverheid zich ook zorgen maakt over digitale spionage en veiligheid. Staatssecretaris Dijkhof laat weten dat hij hier tijdens het aanstaande EU-voorzitterschap van Nederland aandacht voor gaat vragen bij andere lidstaten.

Nationaal en internationaal samenwerken
“Alleen als we samenwerken, kunnen we ons digitale leven beschermen tegen criminaliteit en spionage”, stelt staatssecretaris Dijkhof. Het Cyber Security Beeld laat zien dat de voorgaande trends doorzetten in 2015. In 2014 was er ook al sprake van het beveiligingsrisico voor gevoelige informatie. Volgens het rapport lijkt een aanpak waarbij verschillende partijen nationaal en internationaal samenwerken, dan ook noodzakelijk te zijn.

Digitalisering
Al langer klinken er waarschuwingen over cyber-security en de risico’s die banken met zich meedragen. Zo vertelde Danny de Keizer, productontwerper, eerder al de gevaren voor de digitalisering van de samenleving. “Iedereen is met de digitalisering bezig, maar er is maar een klein percentage mensen dat zich bekommert om de gevaren ervan. De angst voor deze veranderingen is wat mij betreft nog niet groot genoeg.”

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles