Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Securitisation Event 2017: “Hele industrie wacht op de komst van deze baby”

Onzekerheid, dat lijkt het woord dat het vaakst over de tongen kwam tijdens het Securitisation Event 2017. Op 19 april kwamen deelnemers bijeen voor het derde Securitisation Event. Onzekerheid over nieuwe regelgeving, over nieuwe ontwikkelingen zoals marketplace lending of whole debt sales. “We wachten allemaal op de uitkomsten van STS”, zegt dagvoorzitter Hendrik-Jan Luitinga van Delta Lloyd. “De hele industrie wacht op de komst van deze baby.”

Door Karlijn Kuijpers, onderzoeksjournalist bij Platform Investico

Ook toezichthouders zien een onzekere toekomst. Olaf Sleijpen van De Nederlandsche Bank verwacht dat kapitaaleisen de komende jaren zullen toenemen. Maar hoe de eisen eruit gaan zien is nog onduidelijk. “Op dit moment is een patstelling in het overleg over Basel IV, onder meer vanwege de verkiezing van Trump. We wachten totdat de Verenigde Staten hun toezichtsplan presenteren. Dan zullen we zien of er beweging in de zaak komt.”

Andere definities
Joep Knook van de Autoriteit Financiële Markten is een andere aanwezige die moeite zegt te hebben de nieuwe ontwikkelingen te volgen. In een debat over marketplace lending legt hij uit hoe deze nieuwe vorm van lenen, waarbij leners via een online platform worden gekoppeld aan investeerders, zorgt voor onduidelijkheid. “De Wet op het financieel toezicht (Wft) heeft nog geen definitie voor dit type platforms. Daarom proberen we deze platforms in andere definities te passen. We moeten contact houden met de sector om zicht te houden op de ontwikkelingen”, zo zegt hij.

Toch lijken de deelnemers het over een aantal ontwikkelingen wel eens te zijn. Securitisatie zal toenemen als er strengere kapitaaleisen komen. Het aantal whole loan sales zal stijgen. Het belang van non-banks in de markt neemt toe, bijvoorbeeld bij marketplace lending. En de tarieven zullen de komende jaren gaan stijgen.

Hoe de rest zich zal ontwikkelen, dat zullen de deelnemers horen bij het Securitisation Event 2018.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles