Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

5 redenen om credit management software in de cloud te hosten

Vroeg of laat komen organisaties voor de keuze te staan of ze software in eigen beheer houden of overstappen naar gehoste software in bijvoorbeeld de cloud. Martin de Heus, VP Sales bij Onguard, geeft je in deze blog vijf redenen om je credit management in de cloud te hosten.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2018 de helft van de bedrijven in Nederland (49%) gebruikmaakt van de cloud. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2016, want destijds werkte 35 procent van de Nederlandse bedrijven in de cloud. De populariteit van gehoste of cloudsoftware neemt toe. Dit heeft vooral te maken met de toename van virtueel en op afstand werken. Hoewel de cijfers voor 2019 en 2020 nog niet bekend zijn, is de verwachting dat dit percentage alleen nog maar verder toeneemt. Mede ook door de huidige quarantaineperiode waarin thuiswerken zoveel mogelijk wordt gestimuleerd. Organisaties gebruiken vandaag de dag met name diensten als  database hosting, opslag van documenten, boekhouding en klantinformatiebeheer het meest in de cloud En dat is niet voor niets, want cloudsoftware biedt veel voordelen. Maar wat zijn die voordelen precies? In deze blog zet ik ze op een rijtje.

Beheer

Wanneer credit management software draait op de eigen server van jouw organisatie, is in de meeste gevallen de IT-afdeling verantwoordelijk voor installatie, onderhoud, updates en upgrades. Hoewel dit betekent dat je als bedrijf volledig zelf de controle hebt, brengt het wel de nodige kosten voor hardware en IT-medewerkers met zich mee. Wanneer je kiest voor software in de cloud, schaf je een licentie aan om gebruik te maken van de software. Het hostingsbedrijf verzorgt vervolgens de hardware. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het onderhoud van de hardware. Ook updates en systeemcontroles worden volledig uit handen genomen.

Kosten

Naast de voordelen voor het beheer heb je met gehoste oplossingen ook meer controle over de kosten. Het vraagt namelijk geen enorme investeringen in bijvoorbeeld hardware. In plaats daarvan betaal je structureel voor een licentie van de software en de servers. De kostenefficiëntie is zo groot dat 44 procent van de IT-leidinggevenden kostenbesparing noemt als voornaamste reden om te kiezen voor cloudsoftware.

Implementatie

Een ander voordeel van gehoste softwareoplossingen is dat er vrijwel onmiddellijk mee gewerkt kan worden. De implementatie op een eigen server duurt vaak langer en brengt meer risico’s met zich mee. Ook vraagt het een substantiële mate van planning om te voorkomen dat er iets misgaat. Dit geldt vooral als het bedrijf interne expertise en ervaring in het implementeren van nieuwe oplossingen en hardware mist. Bij cloud-oplossingen is dit niet het geval, omdat de leverancier dit verzorgt.

Schaalbaarheid

De schaalbaarheid van een systeem geeft aan hoe makkelijk het meegroeit met het bedrijf. Als een bedrijf binnen één jaar tien nieuwe mensen in dienst neemt, moet een systeem dat aankunnen. Gehoste oplossingen zijn beter schaalbaar, omdat je als organisatie dan alleen extra licenties hoeft aan te schaffen. Dat kan snel worden geregeld, waardoor de credit management software direct toegankelijk is voor nieuw personeel. Voor het opschalen van oplossingen op locatie moeten organisaties extra hardware kopen en installeren. Dit zorgt voor weinig flexibiliteit.

Naleving van wet- en regelgeving

Bij credit management is het van cruciaal belang om gegevens veilig en conform alle noodzakelijke wet- en regelgeving op te slaan. Een belangrijk voordeel van gehoste credit managementoplossingen is dat het voldoen aan wet- en regelgeving is meegenomen bij de ontwikkeling. In de cloud beschik je sneller en makkelijker over de laatste versie van de oplossing met de meest recente updates die voldoen aan wet- en regelgeving. Hierdoor ben je er als organisatie zeker van dat je continu compliant bent.

Wanneer we de voor- en nadelen van gehoste software en on-premises software afwegen, blijkt dat gehoste software veel voordelen kent. Met credit management software in de cloud richt je met jouw organisatie op het gebruik van de oplossingen en zorgen experts voor de rest.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!