Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

2015 topjaar voor crowdfunding

Afgelopen jaar werd er voor 128 miljoen opgehaald middels crowdfunding. Dat betekent een verdubbeling van deze financieringsvorm ten opzichte van 2014.

Werd er in 2014 nog 63 miljoen euro opgehaald, in 2015 verdubbelde dit bedrag naar maar liefst 128 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Douw&Koren. De vraag voor aankomend jaar is: kan crowdfunding nog wel verder groeien? Volgens het adviesbureau is 2016 the moment of truth.

Participatie
“De kern van crowdfunding is participatie: mensen die geloven in een goed plan en in de initiatiefnemer en daarin willen investeren”, zegt Simon Douw van Douw&Koren tegenover Blik op nieuws. “Crowdfunding wijst de weg naar een eerlijke economie. Een economie waarin iedereen – ongeacht de grootte van zijn portemonnee – kan investeren en direct ziet wat zijn geld doet.” Na de economische crisis hebben mensen veel kritiek gehad op traditionele financieringsvormen. Met crowfunding kunnen investeerders zelf bepalen hoe ze bedrijven ondersteunen.

Volgens het adviesbureau is het belangrijk dat crowdfundingsplatforms in Nederland duidelijk maken hoeveel projecten en bedrijven geïnvesteerd geld eigenlijk niet terugbetalen. Daarvoor is meer voorlichting nodig, aldus Douw&Koren. Er is nu nog te weinig inzicht in het aantal faillissementen voor de Nederlandse investeerders. Nederland loopt hierbij nog achter bij de ontwikkeling in andere landen. In het Verenigd Koninkrijk is wel duidelijk hoeveel crowdfundingsinitiatieven fout gaan.

Over de schrijver

Avatar foto
Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles