Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

10 trends in fintech

Fintech staat al enige tijd hoog in het vaandel bij financiële bedrijven. Tijd voor een tussentijdse evaluatie. Wat zijn de belangrijkste trends in fintech?

Modern Trader vroeg pioniers van zo’n 150 bedrijven naar hun visie op fintech. Daaruit ontstond de volgende top 10 van fintech-trends.

  1. Toenemende samenwerkingen in en schaalvergroting van fintech

Voor elke fintech-vraag is er wel een aanbieder op de markt. En doordat het aanbod van fintech-bedrijven stijgt, worden ze door de consument ook steeds vaker als betrouwbare partij gezien. Ook wordt er meer samengewerkt tussen fintech-bedrijven en grotere, meer gevestigde financiële organisaties, zoals banken.

  1. Robotisering en video’s

Het inzetten van video wordt volgens Kiana Daniels van Invest Diva de grootste trend in de fintech-wereld in 2016. Alex Conde van Questrade vult aan: “Bedrijven zullen precessen alleen maar makkelijker en doelgerichter maken. Technologieën als robo-adviseurs vormen daarbij een niet ondenkbare oplossing.”

  1. Big data

De tijd is aangebroken dat er steeds meer toepassingen komen voor het meer effectief bieden van inzicht in data, met betere investeringen als doel. “En nieuwe inzichten”, aldus Jennifer Tule van Acquire Media. Volgens haar is data hard nodig voor het creëren van subtiele maar sterke relaties.

  1. Deeleconomie en community building

“De grootste trend in fintech dit jaar zal community building zijn. Van traditionele financiële partijen tot fintechstart-ups: er is een grote behoefte aan merktrouw en het behouden van de klanten.” Dat zegt Peter Hans van Harvest. “Ook de deeleconomie zal een vaart nemen. In eerste instantie met focus op lenen, maar ook investeerders zullen meer gaan samenwerken.”

  1. Toenemende automatisering

Alles draait in 2016 om gebruikersgemak en transparantie, zo stelt Sitashwa Srivastava van Stockal. “Van het automatiseren van investeringsmanagement tot het op een automatische manier binnenhalen van nieuwe gebruikers.”

  1. Beursgang: survival of the fittest

Alhoewel vorig jaar nog verschillende bedrijven naar de beurs gingen, zullen dit jaar niet alle fintechstart-ups het zo ver schoppen. Dat voorspelt Leah Stern van OurCrowd.

  1. Focus op veiligheid

Met het toenemende aantal technologieën op het gebied van online bankieren en betalen, stijgt ook de behoefte aan meer veiligheid en transparantie op dat gebied.

  1. Regulering

Door de ontwikkeling van robotisering ontstaat er ook meer behoefte aan strakke regulering.

  1. Blockchain

“Blockchain en Bitcoin zullen door klanten van financiële dienstverleners met open armen ontvangen worden”, zo stelt Joel Kandy van QBEATS. Volgens Rachel Carpenter van Intrinio heeft de Blockchain-technologie de potentie om de wereld zoals die nu werkt te veranderen.

Blockchain 
Blockchain technologie maakt alternatieve betaalvormen mogelijk, die grensoverschrijdend functioneren. Financiële partijen zien meer en meer de mogelijkheden die deze technologie kan bieden. Blockchain en Bitcoin worden breder aanvaard in de financiële betaalsector.

  • Connectiviteit

Als het aan SKD Finance ligt wordt connectiviteit de grootste fintechtrend van 2016. “Alles en iedereen kan met elkaar interacteren en waar en wanneer dan ook informatie met elkaar uitwisselen.” JD Singh van VETR voegt eraan toe dat ook mobiel handelen nog groter zal worden.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles