Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Prijs Bitcoin daalt duizelingwekkend

De koersen van Bitcoin staan onder hoge druk. Woensdagavond daalde de koers tot 180 dollar, hiermee leverde Bitcoin ruimt een kwart van de waarde in. Later op de avond klom de koers weer op naar 200 dollar. De koersdaling is onder meer te wijten aan de grootschalige problemen bij Bitstamp, een van de belangrijkste beurzen voor Bitcoin. Hackers stalen na een aanval op Bitstamp 19.000 bitcoins.

Geschrokken investeerders gaven de ene na de andere verkooporder, waardoor de koers nog meer onder druk kwam te staan. Investeerders probeerden zo snel mogelijk het schip te verlaten, omdat zij nog scherpere prijsdalingen vrezen.

Mining draagt bij aan koersdaling
De koersdalingen werden versterkt door het proces waarop nieuwe bitcoins gemaakt worden, ook wel minen genoemd. Bitcoinminers verifiëren transacties van andere bitcoingebruikers. Deze verificatie gebeurt met krachtige computers die ingewikkelde puzzels oplossen. Wie de eerste oplossing heeft, krijgt een beloning in de vorm van bitcoins. Dit minen kost veel rekenkracht en elektriciteit. Veel miners waren daarom gisteravond genoodzaakt om de net verkregen bitcoins weer direct door te verkopen. Dit beïnvloedde de koers ook. Zo hield miningsbedrijf CEX.io gisteren tijdelijk op met minen, omdat de prijs voor de bitcoins te laag stond en zij anders verlies zouden draaien.

Rumoerig jaar
Bitcoin liet net een rumoerig jaar achter zich, waarbij Bitcoin werd gezien als een van de minder presterende investeringen. Door de enorme hoeveelheid start-ups die zich op Bitcon richtten in de beginfase, schoot de prijs eind 2013 omhoog richting de 1000 dollar. In 2014 kreeg de crypto-valuta een flinke klap te verduren toen bleek dat de Bitcoinbeurs Mt Gox failliet was. Bij het faillissement raakten 650.000 bitcoins kwijt.  De eerste daling in de Bitcoinbubble was in 2014 merkbaar, toen crypto-miningbedrijf PeerNova met 8,6 miljoen dollar haar financiering verhoogde. Volgens PeerNova was deze financiering noodzakelijk om haar activiteiten te heroriënteren. De ontwikkelingen zetten een streep door de stijgende lijn die Bitcoin meemaakte.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles